Historie
Onze Historie
Bij Eigense Kaas is onze geschiedenis doordrenkt van traditie, passie en een onwrikbaar streven naar perfectie. Stap terug in de tijd en ontdek de rijke historie achter onze kaas.
De oorsprong van Eigense Kaas
De familie Schep boert al generaties lang in de Krimpenerwaard, eerst in Berkenwoude en later vanaf de Bovenberg in Bergambacht. In de jaren 50-60 van de vorige eeuw bouwde Johannes Schep samen met zijn vrouw Eigje Schep-Van der Neut een voorbeeld kaasmakerij waarmee zij toonaangevende kaas maakten, deze werd in de beginjaren met paard en wagen op de kaasmarkt in Gouda verkocht. Nadat de boerderij werd overgenomen door zoon Egbert werd de nadruk vooral op de handel en fokkerij van paarden gelegd en werd de kaasmakerij gestopt.
Melkveehouderij Schep Holsteins
Veel later rond 1988 werd de melkveehouderij Schep Holsteins opgezet door zoon Jan in Bergambacht. Door fokkerij en aankoop van fokvee werden er door de jaren heen veel keuringssuccessen behaald, waaronder meerdere nationale kampioenschappen. Die passie en het toekomstgericht denken heeft ons doen besluiten om opnieuw te beginnen met de kaasmakerij.
– Respect voor het verleden, oog op de toekomst
Traditie, passie en innovatie
Er is gewoon niks mooier dan een mooi product als kaas op onze boerderij te mogen maken in de traditie van onze voorouders. Oma Eigje was passievol en een beetje eigenwijs in de positieve zin. Door haar en opa’s opvallende rol in die tijd hebben we veel beeldmateriaal en durven we te zeggen dat we naar de voorbeeld en in de traditie werken van hen. Als eerbetoon aan ons verleden draagt de door onze Schep Holsteins koeien geproduceerde kaas de naam Eigense Kaas.
Johan Schep, Nellie Schep en de kinderen.
Oma Eigje in het polygoonjournaal